Is een duurzaam interieur duurder?

duurzaam interieur

Vaak hoor ik mensen zeggen dat duurzaam leven duur is. Simpelweg omdat duurzame producten duurder zijn. Maar is dit wel echt zo? Dat ligt natuurlijk aan allerlei factoren. Waar vergelijk je het mee? Hoeveel koop je? Hoe lang doe je ermee? En wat de één duur vindt, kan een ander een goede prijs vinden. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat een duurzaam interieur níet duurder is. In dit artikel geef ik vier redenen waarom.

1. Minder en bewust kopen

Eén van mijn uitgangspunten voor een duurzaam interieur is heel bewust nadenken waar je echt blij van wordt. We leven in een consumptiemaatschappij waarbij óveral reclame te zien is van de nieuwste producten, trends, aanbiedingen en andere mensen die iets hebben wat jij ook wel zou willen. Stilstaan bij je eigen stijl en gevoel bij een product, zonder dat dat beïnvloed wordt door externe factoren, is belangrijk om miskopen te voorkomen. Zo blijf je een hele lange tijd blij met een meubel, kleur op de muur of accessoire en dit zorgt ervoor dat je minder vaak spullen koopt of vervangt. Een bepaald duurzaam product kan dan duurder zijn bij aanschaf, maar op de lange termijn goedkoper omdat je niet na een jaar weer iets nieuws koopt. Geeft ook nog eens een rustiger gevoel! Want een huis vol spullen die je eigenlijk niet zoveel doen, is niet waar je echt blij van wordt.

2. Kwaliteit

“Goedkoop = duurkoop”. Een vaak gehoorde uitspraak waar zeker een kern van waarheid in zit. Het is mij ook wel eens overkomen, iets kopen omdat het goedkoop is en er vervolgens van balen dat het na een jaar kapot is. Ik adviseer daarom producten van goede kwaliteit. Een duurzaam product is niet alleen goed voor het milieu, maar gaat ook lang mee. En dat is op de lange termijn ook goedkoper dan producten steeds vervangen. Je kunt bijvoorbeeld letten op de materialen. Bij een bank of stoel gaat het dan niet alleen om de stof, maar ook om het gebruikte schuim voor de zitting en het materiaal van de poten. 

3. Meer tweedehands kopen

Marktplaats en kringloopwinkels staan vol met mooie producten. Heb je iets op het oog, maar past het niet binnen je budget? Een zoekopdracht op Marktplaats kan ervoor zorgen dat je het, met iets meer geduld, toch kunt aanschaffen. Goedkoper dan de nieuwprijs én duurzamer.

4. De echte prijs kennen

De echte kosten van een product worden heel vaak niet verwerkt in de prijs. Oftewel: de consument betaalt niet de gehele prijs. Wie dan wel? De arbeiders met een heel laag loon, het klimaat door de milieuschade van het verkrijgen van grondstoffen, de gezondheid van arbeiders door het inademen van giftige stoffen etc.

duurzaam interieur

Een leuke tip is om je bij een product eens af te vragen of de prijs logisch is. Waar komen de grondstoffen voor dit product vandaan? Waar is het product gemaakt en door wie? Wat zijn de arbeidsuren (en dus loonkosten) en transportkosten van dit product? Waarschijnlijk kom je dan vaak tot de conclusie dat de prijs niet kan kloppen. De echte prijs wordt dus door iemand anders betaald. Nu óf door de volgende generatie.

Als je het leuk vindt om hier meer over te horen, is het filmpje ‘The Story of Stuff’ een aanrader. 

Mijn eigen antwoord op de vraag ‘is een duurzaam interieur duurder’ is: nee. Op de korte termijn voor je eigen portemonnee kan dit misschien wel zo zijn maar op de lange termijn en voor de wereld zeker niet. Ik ben heel benieuwd hoe jij hier over denkt. Stuur me gerust een berichtje of laat een reactie achter! 

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen