Zo zorg je voor een rustig interieur (zonder dat het saai wordt)

Cliché maar wat mij betreft helemaal waar: rust in je huis = rust in je hoofd! Maar hoe zorg je nou voor een rustig interieur zonder dat het saai wordt? In dit artikel geef ik je een aantal tips.

1. Opruimen

Laten we beginnen met het eerste waar je aan denkt bij meer rust in je interieur: opruimen! Spullen waar je niet blij van wordt, zorgen voor een onrustig gevoel. Geef ze weg of verkoop ze. Zorg ervoor dat je alleen spullen in je interieur hebt waar je heel blij van wordt. Soms kan het best lang duren voordat je iets tegenkomt waar je écht verliefd op bent. Dit zijn vaak wel de items die heel lang mee gaan en waar je altijd weer blij van wordt als je ernaar kijkt. Durf daarom te investeren in die items waar je meteen helemaal enthousiast van wordt. Zo creëer je een tijdloos interieur 😊. Meer hierover lees je in het boek van opruimgoeroe Marie Kondo.

Heb je niet voldoende opbergruimte? Kijk of je dit ergens kunt realiseren. Nadat je grondig hebt opgeruimd, ontstaat er vaak sowieso al nieuwe opbergruimte. Daarnaast ogen dichte kastjes veel rustiger dan open vakken waar je alle spullen ziet liggen. Door gebruik te maken van mandjes of kratjes in dichte kasten, cluster je losse spullen en kun je ze makkelijk terugvinden. Dit oogt rustiger, maar geeft vooral ook een rustiger gevoel.

2. Kleur

Vaak worden witte muren gekozen als een veilige en rustige basis. Maar juíst met kleur zorg je vaak voor meer rust. Ja, echt! Witte muren kunnen namelijk best wel kil ogen en zijn daarnaast niet echt persoonlijk. Ook zorgen ze soms voor een hard contrast met een muur die wel een kleur heeft gekregen.

Kies voor fijne kleurcombinaties die goed bij elkaar passen. Welke kleuren vind jij altijd al mooi? Waar word je rustig van? Durf je muur een kleur te geven. Kies voor de overige muren bijvoorbeeld voor een zachtere tint die mooi aansluit bij de gekleurde muur. Dit kan beige of grijs zijn, maar ook dezelfde kleur in een paar tinten lichter. Gegarandeerd meer rust én sfeer in huis!

3. Zorg voor eenheid

Eenheid is heel belangrijk voor rust in je interieur. Zorg dat alles op elkaar is afgestemd en er balans ontstaat. De tip om dit te realiseren: maak een moodboard van de sfeer die jij mooi vindt. Gebruik dit moodboard als uitgangspunt voor alle keuzes die je maakt. Zo voorkom je ‘losse’ aankopen die in de winkel mooi lijken, maar niet helemaal passen bij de rest van je interieur.

Let op wáár je kleur toepast. Kies je voor een gekleurde bank, kies dan bijvoorbeeld niet voor precies dezelfde kleur voor de gordijnen en stoelen. Gebruik een lichtere tint van dezelfde kleur of kies juist voor een accentkleur (die ook in je moodboard voorkomt). Oftewel: zorg voor de balans die je ook in je moodboard terugziet.

4. Juiste verlichting

Wanneer je lampen dimt in de avond, kan dit een hele rustige sfeer geven. Ideaal hiervoor zijn de HUE-lampen van Philips. Zorg er ook voor dat alle delen van de kamer goed belicht zijn, zodat er geen donkere hoek ontstaat.

Daarnaast geeft het rust als de lampen goed bij elkaar passen. Ze hoeven echt niet uit één set te komen, dan wordt het al snel saai in plaats van rustig! Maar pak je moodboard er weer bij en zorg dat ze bij die sfeer passen qua kleur, vormen en materialen.

Hieronder zie je een voorbeeld van lampen en accessoires die goed bij elkaar passen. Door het kleurenpalet en de organische vormen, zorgt alles bij elkaar voor eenheid. Ondanks de kleur, printjes, vormen en verschillende materialen.

Wandlamp: Hay – Hanglamp: Raw Materials – Kussen met print: HK Living – Roze kussen: HK living – Bijzettafel: Pols Potten – Tafellamp: HK living – Poef: Palais – Poster: Enkel Art Studio

Hopelijk inspireert dit je en kun je aan de slag met deze tips voor een rustig interieur! Advies nodig? Neem gerust contact met mij op, het lijkt me leuk om je te helpen.

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen