Tips voor een duurzaam vloerkleed

duurzaam vloerkleed

Veel vloerkleden zijn gemaakt van polyester, katoen of wol. Dit zijn niet de meest milieuvriendelijke stoffen. Gelukkig zijn er óók veel opties voor een duurzaam vloerkleed te vinden! In dit artikel geef ik je 7 tips. Maak vooral een keuze die goed bij jouw interieur en de beschikbare ruimte past. Een kleed is wat mij betreft sowieso een onmisbaar item voor de zithoek! Gegarandeerd meer sfeer en warmte in huis :).

1. Jute

Jute is afkomstig van een plant die weinig pesticiden nodig heeft om te groeien. En daarnaast is het materiaal biologisch afbreekbaar. Een goede optie dus voor een duurzaam vloerkleed met een natuurlijke uitstraling. Er zijn vele soorten en maten te koop.

duurzaam vloerkleed

2. Hennep

Hennep wordt in eerst instantie vaak geassocieerd met coffeeshops. Maar hennep is zoveel meer! Namelijk één van de meest duurzame natuurlijke materialen. Het groeit snel, er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en is heel sterk. Én er worden vloerkleden van gemaakt. Zoals deze van By Mölle.

3. Een vintage of tweedehands kleed

Op Marktplaats zijn genoeg vloerkleden te vinden! Altijd een duurzame keuze. Ook zijn er Marokkaanse of Perzische kleden te koop die al jaren geleden gemaakt zijn en nu gevonden en geïmporteerd worden. Voor een perzisch kleed kun je vast en zeker een mooie vinden bij de Hype Pop Up store. Zij hebben erg veel aanbod in allerlei maten en bíjna allemaal tweedehands.

4. Een duurzaam wollen kleed

Wol is niet het meest milieuvriendelijke materiaal – maar wel een erg mooi materiaal voor een warme uitstraling. Als je voor een wollen kleed kiest, probeer dan een tweedehands item te scoren óf zoek een kleed van goede kwaliteit die lokaal en op duurzame wijze geproduceerd wordt. Dan gaat ie waarschijnlijk jarenlang mee en dat is ook een duurzame keuze. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Belgische bedrijf Wool & Wire waar je je kleed op maat kunt laten maken.

Zelf ben ik helemaal fan van wollen Marokkaanse berber kleden en heb ik uiteindelijk een wit kleed van 20 jaar oud gevonden. Vraag wel goed door naar de herkomst en details van een kleed. De term ‘vintage’ wordt namelijk helaas ook gebruikt bij nieuwe berber kleden (vanwege de vintage uitstraling). 

5. Upcycled plastic flessen

Een andere optie dan wol met een warme uitstraling is een kleed van upcycled PET-flessen! Steeds vaker worden er producten gemaakt van PET-flessen. En dus ook vloerkleden. Deze kleden hebben de voordelen van plastic:

  • Ze zijn makkelijk schoon te maken;
  • Het vloerkleed gaat lang mee;
  • Het is een lekker zacht materiaal.

Hiermee komt een kleed van upcycled PET-flessen het dichtst in de buurt van een wollen kleed. Ik ben fan van het duurzame ‘loop’ vloerkleed van Formgatan. Ook de Rebellenclub en Nordic Knots hebben mooie vloerkleden van upcycled PET flessen. 

6. Tencel

Tencel is afkomstig van Eucalyptusbomen. Het hout wordt verwerkt tot zachte vezels. Het is een dier- en milieuvriendelijk materiaal. Er zijn nog niet heel veel kleden van Tencel te vinden. Het ‘Houkime Menu‘ kleed vind ik erg mooi. Dit is wel een mix van 75% Tencel met 25% katoen.

7. Upcycled katoen

Houd je van kleur en ben je op zoek naar een uniek duurzaam vloerkleed? Neem dan eens een kijkje op de website van Carpet of Life. Zij maken van jouw eigen oude katoen prachtig gekleurde vloerkleden. Het is een organisatie zonder winstoogmerk. Het doel is dat de vrouwen uit Marokko die de kleden maken, zichzelf en hun familie kunnen onderhouden. Een prachtig product met een mooi verhaal dus! En een kleine variant is ook leuk als wandkleed :).

duurzaam vloerkleed

Welk materiaal heeft jouw voorkeur? Ik ben benieuwd! En lukt het niet om het juiste kleed te vinden die én duurzaam is én goed past bij jouw interieur, neem gerust contact met mij op. Ik help je graag! 

duurzaam interieur

Welkom!

Op deze blog vind je informatie, tips en inspiratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur. Veel leesplezier!

Hulp nodig bij het creëren van jouw droominterieur? Ik help je graag!

Recente artikelen