Tips voor een duurzaam vloerkleed

duurzaam vloerkleed

Ben je op zoek naar een vloerkleed voor je woonkamer, slaapkamer of kantoor? In dit artikel geef ik 6 tips voor een duurzaam vloerkleed. Maak vooral een keuze die goed bij jouw huis en de ruimte past. Een kleed is wat mij betreft een onmisbaar item voor de zithoek! Gegarandeerd meer sfeer en warmte in je interieur :).

1. Jute

Jute is afkomstig van een plant die weinig pesticiden nodig heeft om te groeien. En daarnaast is het materiaal biologisch afbreekbaar. Een goede optie dus voor een duurzaam vloerkleed met een natuurlijke uitstraling. Er zijn vele soorten jute vloerkleden te vinden: rechthoekig, rond, ovaal, zonder of met print.

2. Hennep

Hennep wordt in eerst instantie vaak geassocieerd met coffeeshops.. Maar hennep is zoveel meer! Namelijk één van de meest duurzame natuurlijke materialen. Het groeit snel, er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en is heel sterk. Én er worden vloerkleden van gemaakt. Net als jute hebben hennep vloerkleden een hele natuurlijke uitstraling.

3. Wol

Wol is een natuurlijke vezel die hernieuwbaar is en biologisch afbreekbaar. Een duurzame keuze: maar alleen als de wol afkomstig is van diervriendelijke bronnen en als het op een duurzame wijze geproduceerd wordt. Wol geeft een hele warme uitstraling aan een interieur. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Belgische bedrijf Wool & Wire waar je een wollen kleed op maat kunt laten maken. Fan van mooie berber kleden? Neem dan eens een kijken bij Rozenkelim. Zij verkopen oude kleden die worden gewassen en hersteld.

Ook een heerlijk hoogpolig wollen kleed met een vleugje kleur!


4. Een vintage of tweedehands kleed

Op Marktplaats zijn genoeg vloerkleden te vinden! Altijd een duurzame keuze. Ook een optie is een Perzisch kleed. Deze zijn vaak al jaren geleden handgemaakt zijn en worden geïmporteerd. Voor een perzisch kleed kun je vast en zeker een mooie vinden bij de Hype Pop Up store. Zij hebben erg veel aanbod in allerlei maten en bíjna allemaal tweedehands.

5. Tencel

Tencel is afkomstig van Eucalyptusbomen. Het hout wordt verwerkt tot zachte vezels. Het is een dier- en milieuvriendelijk materiaal. Er zijn nog niet heel veel kleden van Tencel te vinden, maar deze beige met rib en de goud/bruine hieronder vind ik erg mooi!

6. Katoen: biologisch of upcycled

Als je voor katoen kiest, overweeg dan biologisch katoen. Biologisch katoen wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën en pesticiden, wat beter is voor het milieu en de gezondheid van de boeren.

Houd je van kleur en ben je op zoek naar een uniek duurzaam vloerkleed? Neem dan eens een kijkje op de website van Carpet of Life. Zij maken van jouw eigen oude katoen (zoals oude kleding) gekleurde vloerkleden. Het is een organisatie zonder winstoogmerk. Het doel is dat de vrouwen uit Marokko die de kleden maken, zichzelf en hun familie kunnen onderhouden. Een prachtig product met een mooi verhaal dus! Tip: een kleine variant is ook leuk als wandkleed!

duurzaam vloerkleed

Welk materiaal heeft jouw voorkeur? Ik ben benieuwd! En lukt het niet om het juiste kleed te vinden die én duurzaam is én goed past bij jouw interieur, neem gerust contact met mij op. Ik help je graag! 

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen