De principes van een circulair interieur

circulair interieur

In de komende 30 jaar streven we naar een volledig circulaire economie ,waar grondstoffen continu worden hergebruikt. Vanaf 2050 is er dus helemaal geen afval meer. Ook een circulair interieur wordt daarmee de norm. Wil jij alvast een positieve bijdrage leveren? Lees dan dit artikel voor inspiratie en tips om je huis op een duurzame manier in te richten. 

De kern van een circulair interieur is dat alle materialen een gesloten kringloop hebben. Drie belangrijke uitgangspunten spelen hierbij een rol: reduce, re-use en recycle. Wanneer je deze principes toepast, creëer je een circulair interieur dat zowel jou als onze planeet gelukkig maakt!

REDUCE

Reduceren betekent dat je zo min mogelijk grondstoffen gebruikt en zo min mogelijk afval produceert. Kortom: investeer in minder, maar kwalitatief hoogwaardige items. Een handige tip is om jezelf de volgende vragen te stellen wanneer je overweegt iets aan te schaffen:

  1. Word ik hier op de lange termijn echt blij van?
  2. Weet ik zeker dat ik dit heel lang mooi blijft vinden?
  3. Gaat het niet snel kapot?

Door bewust na te denken voor je iets koopt, doe je er veel langer mee. En ook jij hebt er veel meer profijt van, doordat je meer rust ervaart en oprecht blij wordt van je spullen.

RE-USE

Dit principe houdt in dat spullen meer dan één keer gebruikt worden, en dit kan op diverse manieren. Overweeg bijvoorbeeld om meubels of accessoires tweedehands aan te schaffen bij kringloopwinkels of via online platforms zoals Marktplaats of Reliving.nl.

Bovendien zijn er steeds meer ‘upcycled’ items te koop. Hierbij wordt een bestaand product gebruikt om iets nieuws te creëren, zonder dat er nieuwe grondstoffen nodig zijn. Door het toenemende aanbod van dergelijke producten wordt het steeds eenvoudiger om een circulair interieur samen te stellen.

RECYCLE

Het onderscheid met upcycling is dat recycling een proces is waarbij een product dat als afval wordt beschouwd, geheel of gedeeltelijk wordt omgezet in een nieuw product. Bij upcycling daarentegen wordt het volledige product benut. Recycling betekent dat oude producten op een nieuwe manier worden gebruikt in plaats van weggegooid. Zo kan een product bijvoorbeeld worden hersteld, gerepareerd of gedemonteerd om het om te vormen tot een geheel nieuw item. Wanneer je iets aanschaft, let er dan bijvoorbeeld op of dit product hier in de toekomst geschikt voor is. Kan het meubel gedemonteerd worden? Zijn de onderdelen later recyclebaar? Zo weet je zeker dat dit item past in een circulair interieur en bijdraagt aan een circulaire economie.

circulair interieur


Ik hoop dat ik je heb weten te inspireren om bij te dragen aan een duurzame toekomst bij het inrichten van je huis! Als je verlangt naar een sfeervol interieur maar niet precies weet hoe je een tijdloze en persoonlijke sfeer kunt creëren, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen