De principes van een circulair interieur

circulair interieur

Kun je het je al voorstellen? Vanaf 2050 is er helemaal geen afval meer! De komende 30 jaar werken we toe naar een volledig circulaire economie waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Een circulair interieur wordt straks de norm. Wil jij je steentje vast bijdragen? Lees dan dit artikel voor inspiratie en tips om je huis duurzaam in te richten. 

Een circulair interieur

De basis van een circulair interieur is dat alle materialen een kringloop hebben. Er zijn drie belangrijke uitgangspunten (die je steeds vaker leest en ziet): reduce, re-use en recycle. Pas deze uitgangspunten toe en je creëert stap voor stap een circulair interieur waar jij zelf en de aarde blij van worden!

REDUCE

Reduceren houdt in dat je zo min mogelijk grondstoffen gebruikt en zo min mogelijk afval produceert. Koop minder spullen én in plaats daarvan kwalitatief betere spullen. Stel de volgende vragen als je iets op het oog hebt: word je hier op de lange termijn echt blij van? Weet je zeker dat je dit heel lang mooi blijft vinden? Gaat het niet snel kapot? Door bewuster na te denken voor je iets aanschaft, doe je er veel langer mee en daar wordt het milieu veel blijer van. En ook jij hebt er veel meer profijt van, doordat je meer rust ervaart en oprecht blij wordt van je spullen.

RE-USE

Dit uitgangspunt houdt in dat spullen meer dan één keer gebruikt worden. Dit kan op meerdere manieren. Koop bijvoorbeeld een tafel, stoel of accessoires tweedehands in een kringloopwinkel of op marktplaats. Naast marktplaats vind je ook vele mooie spullen op Instagram of bijvoorbeeld op Reliving.nl. Vaak ook een stuk unieker dan een standaard meubel uit een grote winkel! 

Ook zijn er steeds meer ‘upcycled’ spullen te koop. Hierbij wordt een reeds aanwezig product gebruikt om iets nieuws van te maken. Als je een upcycled product koopt, zijn er dus geen nieuwe grondstoffen voor nodig geweest. Hoe meer van dit soort producten op de markt komen, hoe makkelijker het wordt om een circulair interieur te creëren. 

RECYCLE

Het verschil met upcycling, is dat recycling een proces is waarbij een product dat als afval wordt beschouwd, helemaal of voor een deel wordt verwerkt tot een nieuw product. Bij upcycling wordt het gehele product gebruikt. Bij recycling worden oude producten op een nieuwe manier gebruikt in plaats van weggegooid. Een product kan bijvoorbeeld worden hersteld, gerepareerd of gedemonteerd om het product om te vormen tot een ander nieuw product. Als je iets aanschaft, let er dan op of dit product hier in de toekomst geschikt voor is. Kan het meubel gedemonteerd worden? Kunnen onderdelen laten worden gerecycled? Zo weet je zeker dat dit item past in een circulair interieur én dus in een circulaire economie! 

circulair interieur

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om een steentje bij te dragen aan de toekomst bij het inrichten van je huis! Wil jij een circulair interieur, maar weet je niet hoe je de juiste, tijdloze en persoonlijke sfeer kunt creëren? Ik help je graag!  Laat je vraag achter in een reactie of neem contact met mij op. 

duurzaam interieur

Welkom!

Op deze blog vind je informatie, tips en inspiratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur. Veel leesplezier!

Hulp nodig bij het creëren van jouw droominterieur? Ik help je graag!

Recente artikelen