Tips voor de indeling van een grote woonkamer

indeling-grote-woonkamer

Heb jij veel ruimte in je woonkamer? Heel fijn! Maar het kan best uitdagend zijn om een grote kamer goed in te richten. Om een sfeervol geheel te creëren en de ruimte goed te benutten, deel ik een aantal tips met je om je op weg te helpen met de indeling van jouw grote woonkamer!

1. Grote gebaren

Grote meubelstukken komen goed tot hun recht in een ruime woonkamer. Het is belangrijk om vooraf goed naar de afmetingen van de kamer te kijken. Een meubel lijkt in een showroom vaak kleiner óf juist groter dan thuis. Kleine meubels vallen vaak een beetje weg in een grote ruimte. Een handige tip voor de bank: met een elementenbank kun je diverse opstellingen creëren. Bijvoorbeeld een deel gericht op de televisie en een ander deel met uitzicht op de tuin.

2. Plaats meubels niet tegen de muur

Veel mensen zijn geneigd om meubels tegen de muur te plaatsen, waardoor er vaak grote lege ruimtes ontstaan. In een grote woonkamer heb je juist de vrijheid om de bank en eettafel van de muur af te zetten! Hierdoor benut je de ruimte optimaal en oogt het geheel een stuk gezelliger. Zie bijvoorbeeld de indeling hieronder, waarbij de banken en de eettafel in het midden van de kamer zijn geplaatst. Zo ontstaat juist een ruimtelijk effect.

3. Creër een knus ziteiland met een groot kleed

Voeg warmte toe in de kamer door een groot vloerkleed neer te leggen. Kies een kleed dat breder is dan de bank en leg het een stukje eronder: op die manier ontstaat er een gezellig ziteiland. Bovendien draagt een vloerkleed bij aan een betere akoestiek in een ruime kamer.

4. Zorg voor een goed verlichtingsplan

In een grote ruimte is het belangrijk dat er geen donkere hoeken zijn, omdat dit de ruimte kleiner en minder sfeervol kan doen lijken in de avond. Zorg daarom voor een goed doordacht verlichtingsplan waarbij de hele ruimte goed wordt belicht. Plaats daarnaast lampen op verschillende hoogtes voor een sfeervol en gebalanceerd geheel. Denk dan bijvoorbeeld aan een hanglamp, tafellamp, wandlamp en vloerlamp.

5. Ronde vormen

De basis indeling van een grote woonkamer bestaat vaak uit veel rechte lijnen. Met ronde vormen maak je het interieur zachter. Kies bijvoorbeeld voor een ronde of ovalen eettafel, hanglampen met ronde vormen (zoals hierboven), een rond vloerkleed, een ronde salontafel of ronde accessoires. Genoeg opties! Op deze manier oogt het geheel in ieder geval minder strak en krijgt het een meer harmonieuze uitstraling.

6. Doorbreek een lange muur

In een ruime woonkamer is er vaak minstens één lange muur. Doorbreek deze om meer sfeer te creëren. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een hoge kast neer te zetten. Hoogteverschillen zorgen voor meer diepte in de ruimte. Ook kun je een roomdivider plaatsen. Op deze manier krijg je meerdere hoekjes en dit kan het interieur levendiger en knusser maken. Een andere optie om visueel het zit- en eetgedeelte te scheiden, is door een deel van de muur te behangen en een ander deel te verven, bij voorkeur een bijpassende kleur, zodat het wel een rustig geheel blijft.

7. Zorg voor eenheid

Breng eenheid in de woonkamer door de kleuren op elkaar af te stemmen. Combineer en laat bepaalde kleuren op verschillende plekken terugkomen, zoals bijvoorbeeld een kunstwerk, kandelaar en kussens in de kleur groen. Op deze manier ontstaat er een gevoel van rust en samenhang in het interieur. En meteen een leuke manier om meer kleur toe te voegen!

Heb je hulp nodig bij de indeling van een grote woonkamer en het creëren van jouw droominterieur? Bekijk mijn adviespakketten of neem contact met mij op, ik help je graag!

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen