De grondstoffen en de productie van verf hebben effect op onze gezondheid en het milieu. De Europese verfmarkt bestaat voor een groot deel uit verf die niet goed is voor het milieu. Maar gelukkig zijn er ook duurzame opties. Je kúnt dus je huis verven zonder het milieu te vervuilen! Maar wat is duurzame verf nou eigenlijk en waar moet je op letten?
Wat is duurzame verf?
Om te begrijpen waarom verf niet altijd milieuvriendelijk is, is het handig om te weten wat verf precies is en waar het uit bestaat. Verf bestaat uit drie delen:
1. Kleurstof / pigment
Dit kan uit de natuur komen of kunstmatig in een fabriek worden gemaakt. Pigment komt meestal uit titaniumoxide. Dit wordt gewonnen in mijnen, wat veel energie kost uit fossiele brandstoffen en het landschap aantast (bron: milieucentraal). Hoe meer titaniumoxide in de verf, des te groter de milieubelasting. Vanaf 1 oktober 2021 moeten alle producenten van witte verf die titaniumoxide bevat, hun producten voorzien van een waarschuwingslabel. Het kan namelijk ook schadelijk zijn voor je gezondheid. RAW paints heeft een unieke formule zonder titaniumoxide op de markt gebracht.
2. Bindmiddel
Dit zorgt ervoor dat verf smeerbaar is en dat het pigment blijft plakken. Het bindmiddel kan bestaan uit:
Fossiele aardolie. Fossiele aardolie veroorzaakt CO2 uitstoot en vervuiling. Van de olie worden hele kleine plastic bolletjes gemaakt die ervoor zorgen dat kleurstoffen zich hechten. De meeste verfsoorten zijn helaas nog op basis van aardolie gemaakt.
Een natuurlijke olie. Merken als Amazona, Fairf en Aquamarijn maken gebruik van plantaardige bindmiddelen. Fairf maakt bijvoorbeeld gebruik van olie uit sloophout. Aquamarijn maakt gebruik van lijnolie.
3. Verdunner
De verdunner is tegenwoordig meestal water. Omdat van andere verdunners bekend is dat ze niet goed zijn voor je gezondheid. Vaak wordt gedacht dat verf op waterbasis milieuvriendelijk is. Maar dit hoeft dus niet zo te zijn, als de verf alsnog grotendeels uit aardolie bestaat.


Hoe kies je milieuvriendelijke verf?
Om een verantwoorde keuze te kunnen maken en geen ‘plastic laag’ aan te brengen op je muren, is het goed om naar de samenstelling en bovenstaande grondstoffen van verf te kijken. Let op greenwashing. Er zijn vele ‘eco’ producten die helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn als ze doen voorkomen. Dit is dan bijvoorbeeld een verf op waterbasis, maar wel met bindmiddel op basis van aardolie.
Ook zijn er een aantal keurmerken waar je op kunt letten. De volgende keurmerken kunnen je op weg helpen:
- EU Ecolabel: een Europees keurmerk (niet alleen voor verf) voor producten met een lage milieubelasting. De criteria hebben betrekking op de hele cyclus van een product: grondstoffen, energiegebruik, schadelijke stoffen en afval.
- Nature plus: heeft als eis dat de verf voor 90% bestaat uit hernieuwbare of ruim beschikbare grondstoffen, dat er minimale vluchtige organische stoffen in zitten én dat de dekkingsgraad voldoende is.
- Dubokeur: dit keurmerk laat zien dat een product tot de meest milieuvriendelijke producten in een productgroep behoort.
Tenslotte is het natuurlijk ook het meest duurzaam om ervoor te zorgen dat de verf zo lang mogelijk kan blijven zitten. Hoe je dat doet?
- Kies voor kleuren die goed bij jou stijl én bij elkaar passen;
- Zorg indien nodig voor een laag grondverf;
- Kies verf die geschikt is voor de ondergrond;
- Let op de eigenschappen die nodig zijn in de ruimte waar de verf komt (schimmelwerend in de badkamer bijvoorbeeld).
Hopelijk heeft dit artikel jou antwoord gegeven op de vraag ‘wat is duurzame verf’ en helpt het om een bewuste keuze te maken! Vragen of opmerkingen? Laat het vooral weten! 🙂