Alles over duurzame verf

duurzaam inrichten

Welkom bij dit artikel over duurzame verf! Ontdek hoe je jouw muren kunt verven op een milieuvriendelijke en gezonde manier. In dit artikel geef ik een aantal tips voor het maken van bewuste keuzes bij het verven van je huis.

Wat is duurzame verf?

Om te begrijpen waarom verf niet altijd milieuvriendelijk is, is het handig om te weten wat verf precies is en waar het uit bestaat.

1. Kleurstof / pigment

Het pigment in verf komt meestal uit titaniumoxide. Dit wordt gewonnen in mijnen, wat veel energie kost en het landschap aantast. Vanaf 1 oktober 2021 moeten alle producenten van witte verf die titaniumoxide bevat, hun producten voorzien van een waarschuwingslabel. Het kan namelijk ook schadelijk zijn voor je gezondheid. RAW paints heeft een unieke formule zonder titaniumoxide op de markt gebracht.

2. Bindmiddel

Bindmiddel zorgt ervoor dat verf smeerbaar is en dat het pigment blijft plakken. Het bindmiddel kan bestaan uit fossiele aardolie óf natuurlijke olie. Fossiele aardolie veroorzaakt CO2 uitstoot en vervuiling. Van de olie worden hele kleine plastic bolletjes gemaakt die ervoor zorgen dat kleurstoffen zich hechten. De meeste verfsoorten zijn helaas nog op basis van aardolie gemaakt. Merken als Little Greene, Amazona en Fairf maken gebruik van plantaardige bindmiddelen. Fairf maakt bijvoorbeeld gebruik van olie uit sloophout.

3. Verdunner

De verdunner in verf is meestal water, omdat van andere verdunners bekend is dat ze niet goed zijn voor je gezondheid. Vaak wordt gedacht dat verf op waterbasis milieuvriendelijk is. Maar dit hoeft dus niet zo te zijn, als de verf alsnog gebonden is met fossiele aardolie.

Hoe kies je milieuvriendelijke verf?

Om een verantwoorde keuze te kunnen maken, is het goed om naar de samenstelling en bovenstaande grondstoffen van verf te kijken. Let wel op greenwashing. Er zijn vele ‘eco’ producten die helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn als ze doen voorkomen. Dit is dan bijvoorbeeld een verf op waterbasis, maar wel met bindmiddel op basis van aardolie.

Ook zijn er een aantal keurmerken waar je op kunt letten. De volgende keurmerken kunnen je op weg helpen:

  • EU Ecolabel: een Europees keurmerk (niet alleen voor verf) voor producten met een lage milieubelasting. De criteria hebben betrekking op de hele cyclus van een product: grondstoffen, energiegebruik, schadelijke stoffen en afval. 
  • Nature plus: heeft als eis dat de verf voor 90% bestaat uit hernieuwbare of ruim beschikbare grondstoffen, dat er minimale vluchtige organische stoffen in zitten én dat de dekkingsgraad voldoende is.
  • Dubokeur: dit keurmerk laat zien dat een product tot de meest milieuvriendelijke producten in een productgroep behoort.

Tenslotte is het natuurlijk ook het heel duurzaam om ervoor te zorgen dat de verf zo lang mogelijk kan blijven zitten. Hoe je dat doet? 

  • Kies voor kleuren die goed bij jou stijl én bij het interieur passen, zodat je er niet snel op uitgekeken bent;
  • Zorg indien nodig voor een laag grondverf;
  • Kies verf die geschikt is voor de ondergrond;
  • Let op de eigenschappen die nodig zijn in de ruimte waar de verf komt (schimmelwerend in de badkamer bijvoorbeeld). 

Hopelijk helpt dit artikel jou om een bewuste keuze te maken voor duurzame verf! Vragen of opmerkingen? Laat het vooral weten door contact met mij op te nemen!

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen