Duurzame stoffen voor in je interieur

duurzame-stoffen-interieur-1

Voor het maken van stof zijn land, water, energie en chemicaliën nodig. Dit heeft allemaal impact op het milieu. Hoe groot deze impact is, verschilt per stof. In dit artikel vertel ik meer over welke duurzame stoffen goed in een bewust interieur passen (en welke niet). 

Laten we beginnen met de duurzame stoffen

Biologisch katoen

Voor biologisch katoen is weliswaar, net als voor niet-biologisch katoen, veel water en land nodig. Maar biologisch katoen wordt geteeld zonder gebruik van pesticiden. Houd een oogje open voor het GOTS-keurmerk als je een bewuste keuze wilt maken.

Gerecyclede stoffen

Of het nu katoen, wol of polyester is.. gerecyclede stoffen zijn duurzame stoffen. Het recyclingproces zelf kost weliswaar energie, maar de totale milieu-impact van stoffen van gerecyclede stoffen is lager dan die van nieuw materiaal. Tijd voor meer gerecyclede stoffen!

Lyocell/tencel

Lyocell (productnaam Tencel) wordt gemaakt van houtpulp en is vergelijkbaar met viscose, alleen milieuvriendelijker omdat het oplosmiddel telkens opnieuw gebruikt kan worden. Het is vooral een populair materiaal voor duurzame kleding (zacht, sterk, kreukt niet, ademt goed) maar kan ook toegepast worden in je slaapkamer voor een mooi nieuw dekbedovertrek.

Linnen

Eén van mijn favoriete duurzame stoffen is linnen, afkomstig van de vlasplant. Voor de groei van deze plant zijn weinig pesticiden nodig. Daarnaast groeien ze snel en wordt de volledige plant gebruikt voor het maken van stof. Het is tevens een sterk materiaal met een levendige en mooie natuurlijke uitstraling. Wat mij betreft een perfecte keuze voor heel veel items in je interieur: gordijnen, kussens, lampen, theedoeken, tafelkleden en beddengoed.

Hennep

Hennep wordt gemaakt van vezels van de (legale) cannabisplant. Het is een zeer geschikte stof voor gordijnen omdat het schimmelwerend is. Hennep wordt vaak geverfd met milieuvriendelijke kleurstoffen. De plant heeft geen pesticiden nodig voor de groei én groeit snel. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar. Het is een sterke stof die prettig aanvoelt.

Jute, bamboe & riet

Jute, bamboe en zeegras zijn ook afkomstig van planten die weinig pesticiden nodig hebben. Allemaal duurzame keuzes en genoeg leuke manden, lampen en kleden van deze stoffen te vinden! Geeft een fijne natuurlijke uitstraling aan je interieur. Het leuke aan jute en bamboe lampen, is dat ze vaak heel sfeervol licht geven door het open materiaal. Hieronder een aantal van mijn favoriete lampen van natuurlijke materialen!

Kurk

Kurk  zie je ook wel eens in een interieur en wordt gemaakt van de schors van een kurkeik. De boom hoeft niet gekapt te worden én leeft juist langer door het winnen van kurk. Kurk is tevens biologisch afbreekbaar. Een wand, leuk krukje of een tafelblad van kurk kan dus prima in een milieubewust interieur.

Stoffen die je beter kunt vermijden

Polyester

Polyester stoffen zijn gemaakt van aardolie en dit is geen duurzame grondstof. Het is letterlijk plastic en een stof met een enorme negatieve impact op het milieu. 

Katoen

Katoen is afkomstig van de katoenplant. Deze planten hebben erg veel water nodig. Daarnaast zijn er veel pesticiden en chemicaliën nodig bij het verwerkingsproces. Dat maakt het geen duurzame stof. 

Fluweel en velours

Fluweel en velours worden gemaakt van katoen door het te mengen met synthetische vezels. Lekker zachte stoffen, maar helaas niet goed voor onze aarde.

Wol

Voor de productie van wol zijn veel chemische middelen nodig. Ook draagt wol bij aan de opwarming van de aarde, door de methaanuitstoot van schapen. Wol is zelfs een van de meest milieubelastende stoffen (jammer, want het is een heerlijk warme en zachte stof). Als je voor wol kiest, kies dan voor Alpacawol in plaats van schapenwol. Alpaca’s leven op hoge plekken waar andere landbouw niet mogelijk is en ze hebben minder voedsel nodig. Alpacawol heeft daarmee een veel lagere ecologische voetafdruk.

Leer

Ook leer is schadelijk voor het milieu vanwege het looiproces met chemische middelen. Daarnaast is het niet diervriendelijk en dus ongeschikt voor veganisten.

Je ziet de genoemde stoffen in dit artikel terug in een overzicht hieronder van Milieucentraal, waarin verschillende stoffen worden vergeleken per kilogram stof.

Nog hulp nodig of vragen? Laat het me gerust weten, ik help je graag!

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen