Een PVC vloer is de afgelopen tijd enorm populair geworden. Vanwege de lange levensduur, wordt deze vloer vaak ‘duurzaam’ genoemd. Maar wat is PVC eigenlijk en hoe milieuvriendelijk is dit materiaal?
Wat is PVC?
Een PVC vloer is een kunststof vloer van verschillende lagen PVC (polyvinylchloride) en een kunststof PU (polyuerethaan) beschermingslaag. Een PVC vloer is stil, slijtvast, onderhoudsvriendelijk, sterk, kan tegen water en is zeer geschikt voor vloerverwarming. Ook kan een PVC vloer een erg realistische hout-look hebben. Vanwege deze redenen is de PVC vloer enorm populair geworden. Er zijn dan ook veel aanbieders van PVC vloeren te vinden en de meeste geven aan milieubewust en duurzaam te zijn. Maar kan een kunststof vloer 100% milieubewust zijn? Ik ging op onderzoek uit!
De duurzaamheid van PVC
De benodigde natuurlijke grondstoffen voor PVC zijn aardolie en zout. Het boren naar deze grondstoffen is geen milieuvriendelijke activiteit. In het productieproces worden vervolgens chemische stoffen gebruikt, zoals ftalaat weekmakers om het plastic soepel te maken. Deze weekmakers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Ook bij de productie van de toplaag (PU) komen schadelijke stoffen vrij.
Bij het gebruiken van PVC, is het belangrijk dat de eventueel schadelijke stoffen niet vrijkomen in de lucht in je huis. Dit wordt ook wel de emissiewaarde genoemd. De strengste norm hiervoor in Europa is de DIBt (Duitse Instituut voor Bouwtechniek) norm die bouwproducten onderzoekt op emissiewaarden.
Gelukkig zijn er wel PVC vloeren te vinden met biologische weekmakers én zonder ftalaten. Beter voor je gezondheid dus. Maar daar zijn óók grondstoffen voor nodig die niet milieuvriendelijk te winnen zijn. En de productie van de toplaag gaat alsnog gepaard met het vrijkomen van schadelijke stoffen voor het milieu, ook al zijn deze er bij het gebruik van de vloer niet meer. Persoonlijk kies ik daarom liever niet voor een PVC vloer. Ook IKEA (die in 2030 volledig circulair wil zijn) heeft er voor gekozen om helemaal geen PVC producten meer te verkopen.
Alternatieven
1. Mocht je op zoek gaan naar een vergelijkbaar alternatief met de voordelen van PVC, dan is de Meister Design collectie van de Eik wellicht een optie. Deze vloeren worden gemaakt op basis van organisch polyurethaan en de weekmaker is niet gemaakt van ftalaten maar van olie, koolzaad en kalk. Deze vloeren hebben het Blauwe Engel keurmerk: dit keurmerk geeft aan dat een product op de belangrijkste milieuaspecten minder milieubelastend is dan soortgelijke producten. Ze zijn te verkrijgen in vele kleuren (zie foto).


2. Zelf kies ik het liefst voor hout, omdat het milieuvriendelijker is én omdat ik niet uitgekeken zal raken op een natuurlijk product waarvan ik weet dat de uitstraling niet nep (kunststof) is. En winst voor het milieu ontstaat óók als je een vloer net zo lang gebruikt als de levensduur toestaat. Vervang je voor die tijd, dan vergt dat onnodig snel weer materiaal en de bijbehorende milieubelasting van grondstofwinning, -bewerking en transport (bron).
3. Een vloer met een andere uitstraling, maar wel de meest milieuvriendelijke die er is: marmoleum. Een marmoleum vloer heeft meer de uitstraling van een gietvloer. Het is helemaal gemaakt van natuurlijke materialen en makkelijk te onderhouden.