PVC is populair – maar hoe zit het met de duurzaamheid?

duurzaam interieur

Een PVC vloer is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Vanwege de lange levensduur, wordt deze vloer vaak ‘duurzaam’ genoemd. Maar wat is PVC eigenlijk en hoe milieuvriendelijk en gezond is dit materiaal?

Wat is PVC?

Een PVC vloer is een kunststof vloer van verschillende lagen PVC en een kunststof PU beschermingslaag. Een PVC vloer is stil, slijtvast, onderhoudsvriendelijk, sterk, waterbestendig en geschikt voor vloerverwarming. Bovendien kan een PVC vloer een erg realistische hout-look hebben, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit. Er zijn dan ook veel aanbieders van PVC vloeren te vinden en de meeste geven aan milieubewust en duurzaam te zijn. Maar kan een kunststof vloer werkelijk ecologisch verantwoord zijn? Om deze kwestie te onderzoeken, ben ik dieper in het onderwerp gedoken.

De duurzaamheid van PVC

De noodzakelijke grondstoffen voor PVC zijn aardolie en zout, waarvan het winnen geen milieuvriendelijke activiteit is. In het productieproces worden vervolgens chemische stoffen gebruikt, zoals ftalaat weekmakers om het plastic soepel te maken. Deze weekmakers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid (hormoonverstorend) én het milieu. Ook bij de productie van de toplaag (PU) komen schadelijke stoffen vrij.

Bij het gebruik van PVC, is het belangrijk dat de eventueel schadelijke stoffen niet vrijkomen in de lucht in huis, een aspect dat wordt gemeten met de emissiewaarde. De strengste norm hiervoor in Europa is de DIBt (Duitse Instituut voor Bouwtechniek) norm, die bouwproducten onderzoekt op emissiewaarden. 

Gelukkig zijn er PVC vloeren te vinden met biologische weekmakers en zonder ftalaten, wat gunstig is voor je gezondheid. Maar deze vloeren vereisen ook grondstoffen die niet milieuvriendelijk te winnen zijn. Ook de productie van de toplaag gaat alsnog gepaard met het vrijkomen van schadelijke stoffen voor het milieu. Zelfs IKEA, dat in 2030 volledig circulair wil zijn, heeft besloten helemaal geen PVC-producten meer te verkopen.

Alternatieven

1. Als je op zoek bent naar een vergelijkbaar alternatief met de voordelen van PVC, overweeg dan de Meister Design collectie van de Eik. Deze vloeren worden gemaakt op basis van organisch polyurethaan en de weekmaker is niet gemaakt van ftalaten, maar van olie, koolzaad en kalk.

2. Een houten vloer is milieuvriendelijker, gezonder en heeft een mooie natuurlijke uitstraling.

3. Een vloer met een andere uitstraling, maar wel de meest milieuvriendelijke: marmoleum. Deze vloer heeft de uitstraling van een gietvloer, is volledig gemaakt van natuurlijke materialen en makkelijk te onderhouden.

Mocht je hulp nodig hebben met het sfeervol én duurzaam inrichten van je interieur, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag!


duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen