Een tafel van oud hout

tafel-van-oud-hout

Elk jaar worden enorm veel meubels weggegooid en slechts een klein deel hiervan wordt gerecycled. Naast de impact van ‘fast fashion’, kunnen we ook spreken van een grote impact van ‘fast furniture’. Dat kan anders! Voor ons nieuwe huis wilden wij graag een tafel van oud hout en gingen op zoek naar de mogelijkheden. 

Ontwerp

Er zijn genoeg eettafels te vinden die opgeknapt kunnen worden, waardoor er geen nieuw hout nodig is. Uniek en duurzaam! Om ons verder te helpen met het ontwerp en de realisatie, kwamen we terecht bij Ida Venhuizen. Ida van www.dingenvanhout.com is een meubelmaker die zo milieuvriendelijk mogelijk te werk gaat. Zij maakt het liefst gebruik van oud hout en gebruikt daarnaast milieuvriendelijke was om het hout te beschermen. En als er nieuw hout wordt gebruikt, is het altijd FSC gecertificeerd.

Samen gingen we zitten voor het finetunen van ons eigen ontwerp en de technische mogelijkheden. Daarna begon de zoektocht naar een geschikt tafelblad op Marktplaats. Na een aantal weken zoeken, was het raak en vond Ida een grote tafel waarvan het blad gebruikt kon worden voor onze tafel.

Maakproces

Hieronder zie je foto’s van het oorspronkelijke blad. Zo leuk om te zien hoe zo’n oude tafel weer een pure eikenlook krijgt door hem op te schuren! Naast het schuren, werd ook de dikte en de lengte van het blad aangepast. De poten konden niet worden hergebruikt, dus daarvoor is nieuw hout ingekocht.

Na een aantal weken was de tafel klaar! Het blad dat gebruikt is, herken je niet meer terug. En we vinden het vooral erg leuk om een zelf ontworpen, unieke en gerecyclede tafel in ons huis te hebben staan! Zeker een aanrader dus om, in plaats van naar een woonwinkel te gaan, zelf aan de tekentafel te gaan zitten. Op deze manier past de tafel ook altijd perfect in de ruimte, doordat je zelf de afmetingen kunt kiezen. Onze tafel is 222 cm lang, 95 cm breed, 4 cm dik en heeft een hoogte van 76 cm. 

Wil jij ook een duurzame keuze maken voor een nieuwe tafel, kast, salontafel of een ander meubel? En wil je graag iemand laten meedenken over het ontwerp en de mogelijkheden voor in jouw huis? Ik help je graag! Neem gerust contact met mij op. 

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen