Een tafel van oud hout

tafel-van-oud-hout

Elk jaar worden enorm veel meubels weggegooid en slechts een klein deel hiervan wordt gerecycled. Naast de impact van ‘fast fashion’, kunnen we ook spreken van een grote impact van ‘fast furniture’. Dat kan anders! Voor ons nieuwe huis wilden wij graag een tafel van oud hout en gingen op zoek naar de mogelijkheden. 

Het leek ons leuk om een eigen ontwerp van oud hout te laten maken. Er zijn namelijk genoeg eettafels te vinden die opgeknapt kunnen worden, waardoor er geen nieuw hout nodig is. Uniek en duurzaam! Om ons verder te helpen met het ontwerp en de realisatie, kwamen we terecht bij Ida Venhuizen. Ida van www.dingenvanhout.com is een meubelmaker die zo milieuvriendelijk mogelijk te werk gaat. Zij maakt het liefst gebruik van oud hout en gebruikt daarnaast milieuvriendelijke was om het hout te beschermen. En als er nieuw hout wordt gebruikt, is het altijd FSC gecertificeerd.

Samen gingen we zitten voor het ontwerp en de technische mogelijkheden. Daarna begon de zoektocht naar een geschikt tafelblad op Marktplaats. Na een aantal weken zoeken, was het raak en vond Ida een grote tafel die gebruikt kon worden voor het maken van ons ontwerp!

Hieronder zie je foto’s van de oorspronkelijke tafel en het maakproces. Zo leuk om te zien hoe zo’n oude tafel weer een pure eikenlook krijgt! Naast het opnieuw schuren, werd ook de dikte en de lengte van het blad aangepast. De poten konden niet worden hergebruikt, dus daarvoor is nieuw hout ingekocht.

Na een aantal weken was de tafel klaar! Hij is zo mooi geworden! Het blad dat gebruikt is, herken je niet meer terug. En we vinden het vooral erg leuk om een zelf ontworpen, unieke en gerecyclede tafel in ons huis te hebben staan! Zeker een aanrader dus om, in plaats van naar een woonwinkel te gaan, zelf aan de tekentafel te gaan zitten. Op deze manier past de tafel ook altijd perfect in de ruimte, doordat je zelf de afmetingen kunt kiezen. Onze tafel is 222 cm lang, 95 cm breed, 4 cm dik en heeft een hoogte van 76 cm. 

Wil jij ook een duurzame keuze maken voor een nieuwe tafel, kast, salontafel of een ander meubel? En wil je graag iemand laten meedenken over het ontwerp en de mogelijkheden voor in jouw huis? Ik help je graag! Neem gerust contact met mij op. 

duurzaam interieur

Welkom!

Op deze blog vind je informatie, tips en inspiratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur. Veel leesplezier!

Hulp nodig bij het creëren van jouw droominterieur? Ik help je graag!

Recente artikelen