Bamboe: een natuurlijk, warm en duurzaam materiaal voor je interieur

Bamboe geeft een natuurlijke, exotische en warme uitstraling aan je interieur. Maar wat is bamboe precies en hoe duurzaam is bamboe eigenlijk?

Wat is bamboe?

Bamboe is de grootste grassoort die er is en daarnaast de enige soort die kan uitgroeien tot een bos, daarom heeft het een boomachtig uiterlijk. Het verschil met bomen is dat bamboe niet dikker of langer wordt als de stammen ouder worden. In één groeiseizoen (ongeveer een half jaar) bereikt een bamboestam zijn volledige hoogte en dikte. Bamboe is van nature antibacterieel en een heel sterk materiaal – zelfs 7 keer sterker dan staal!

Wanneer is bamboe een duurzaam materiaal?

Op bamboeplantages wordt niet gewerkt met bestrijdingsmiddelen. Het enige wat de plantages nodig hebben, is water en zon. Bij de groei absorbeert bamboe meer CO2 dan wat er vrijkomt bij de productie. Over de gehele levenscyclus wordt het daarom een CO2 neutraal materiaal genoemd. Na de oogst van bamboe, groeit er weer een nieuwe stam. De groei en oogst (4-6 jaar) gaat een stuk sneller dan de productie van hout (rond de 50 jaar). Er is daarnaast geen herplanting nodig. Ook is het een biologisch afbreekbaar materiaal.

Er is niet veel energie nodig bij de productie van onbewerkt bamboe. De productie van bewerkt bamboe, zoals keukenkastjes, is veel intensiever. Bij gelamineerd bamboe worden stroken gezaagd die worden gestreken, geschuurd en met lijm aan elkaar gedrukt. Deze bewerking zorgt voor een grotere impact op het milieu dan een vergelijkbaar product van massief hout uit Europa zelf. Ook in vergelijking met teakhout van plantages in Azië is gelamineerd bamboe niet duurzamer (bron).

Bamboe in je interieur

Het gebruik van onbewerkt bamboe in je interieur is niet alleen een milieubewuste keuze, maar brengt ook het buitengevoel een beetje naar binnen! De natuurlijke en warme uitstraling zorgen voor een fijne sfeer. Hanglampen van bamboe zorgen naast de mooie uitstraling ook voor heel sfeervol licht door de open structuur.

Ook leuk om een kinderkamer op te vrolijken met mooie accessoires van bamboe! Het wandrek en de spiegel hieronder geven ook meteen een wat zachtere uitstraling door de organische vormen.

Bamboe kan dus een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld kunststof! Natuurlijker, sfeervoller én beter voor de wereld! Win-win :). Combineer het vooral met andere natuurlijke materialen, zoals linnen, wol en hout. Zo krijg je een fijne natuurlijke sfeer in je interieur.

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen