Je huis duurzaam inrichten in 6 stappen

duurzaam inrichten

Heb je een huis gekocht, ga je verbouwen of ben je toe aan meer warmte en sfeer in je interieur? En wil je je huis wel duurzaam inrichten? Hieronder deel ik een aantal tips om te zorgen voor een fijne plek waar jij je helemaal thuis voelt! Én waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met onze planeet.

Doe het stap voor stap! 

Een onrustig interieur ontstaat vaak doordat er allerlei keuzes los van elkaar zijn gemaakt. De juiste combinaties gaan ervoor zorgen dat je interieur in balans is en je er lang blij mee bent! Dit voorkomt vele miskopen in de toekomst. Duurzaam voor jou en voor de aarde :). Om eenheid te realiseren, is het aan te raden om echt stap voor stap keuzes te maken en alle keuzes bij elkaar aan te laten sluiten. Let’s go! 

1. Een milieuvriendelijke vloer

De meest bekende duurzame opties voor een vloer zijn hout (met FSC keurmerk) en marmoleum. Dit zijn natuurlijke materialen met een lage milieu impact. Marmoleum is zelfs CO2 neutraal.

Als je je huis duurzaam in wilt richten, kun je beter níet kiezen voor een vloer die gemaakt is van plastic. Zoals vinyl, laminaat, een PU gietvloer of PVC.

Kies vooral voor een uitstraling waar jij blij van wordt. Marmoleum heeft de look van een gietvloer en geeft een rustige basis. Er zijn ook opties met een patroon voor een iets speelser effect. Een houten vloer met lange planken benadrukken de lengte van je woning. Een visgraat vloer is wat drukker, maar wel heel sfeervol. Denk er goed over na, want een vloer is best bepalend voor de sfeer in je huis. 

2. Verf / muurkleuren

Vaak wordt gedacht dat verf op waterbasis al milieuvriendelijk is, maar dit is niet het geval. Naast de verdunner (water), bestaat verf namelijk ook uit kleurstoffen en bindmiddel (fossiele aardolie). Gelukkig zijn er ook een aantal duurzame verffabrikanten. Wil je hier meer over weten? In dit artikel vertel ik je meer over milieuvriendelijk verf.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste kleuren te kiezen. Welke kleuren vind je al jarenlang mooi? Denk daar over na (soms zegt je kledingstijl hier al veel over) en probeer je niet te laten leiden door trends.  Let ook op de inval van het licht in je kamer. Komt dit vanuit het (koude) noorden of (warme) zuiden? Pas hier de kleuren op aan. Vaak is het handig om een aantal proefpotjes te bestellen en op de muur te smeren. Zo weet je zeker dat je de goede kleur kiest!

Ook kun je je wanden bekleden met milieuvriendelijk behang. Let bij behang goed op of het papier het FSC keurmerk heeft, of de inkt op waterbasis is én of er geen schadelijke stoffen in zitten. In ieder geval een leuke manier om veel sfeer toe te voegen.

3. Raambekleding

Voor duurzame raambekleding kun je het beste kiezen voor natuurlijke óf gerecyclede stoffen en materialen, zoals:

  • Linnen – voor een luchtige en natuurlijke uitstraling;
  • Gerecycled katoen of gerecycled plastic;
  • Houten of bamboe jaloezieën met het FSC keurmerk.
duurzaam inrichten

Linnen gordijnen

4. Meubels

Met welke meubels die je nu hebt ben je écht blij? Behoud ze of geef ze een opknapbeurt. Voor de meubels die je nieuw gaat kopen, is het aan te raden om deze te kopen bij winkels die op een duurzame wijze werken (bijvoorbeeld door lokaal te produceren of duurzame stoffen en materialen te (her)gebruiken). Ga na of de meubels niet voor een laag loon zijn gemaakt in een ver land. Vraag het gerust na door de winkel een berichtje te sturen als deze informatie niet te vinden is.

Beslis daarnaast nooit te snel! Denk er even over na en bedenk na een paar dagen (of weken) of je nog steeds zo enthousiast bent. Bij twijfel, niet doen.. grote kans dat je er na een jaar op uitgekeken bent. En kijk natuurlijk altijd even rond op marktplaats of je favoriete item misschien daar te vinden is! 

> Lees hier meer over stoffen die geschikt zijn voor het duurzaam inrichten van je huis

5. Een vloerkleed

Een vloerkleed is wat mij betreft een onmisbaar item voor de zithoek! Geeft meteen meer sfeer en warmte. Maak vooral een keuze die goed bij jouw huis en de beschikbare ruimte past, zodat je er niet snel zat van bent. Stoffen en materialen voor een duurzaam vloerkleed zijn: jute, hennep, wol of tencel. En dus niet katoen of polyester, waar de meeste vloerkleden helaas van gemaakt zijn.

Een rond vloerkleed van hennep, een wollen kleed en een kleed van tencel.

6. Verlichting

Kies voor lampen van milieuvriendelijke materialen en stoffen zoals hout, linnen, riet, bamboe of gerecyclede materialen. Het Nederlandse merk Good & Mojo maakt bijvoorbeeld veel mooie duurzame lampen van natuurlijke materialen.

Zorg er ook voor dat de gehele ruimte goed verlicht is en er een gebalanceerd totaalbeeld ontstaat. Kies voor lampen op verschillende hoogtes, zoals een hanglamp, tafellamp en wandlamp. Kijk eens rond in de avond welke delen van je kamer nog wat licht kunnen gebruiken. Wellicht is er nog een donkere hoek die wel een leuke wand- of tafellamp kan gebruiken! Tip: kies voor dimbare lampen zodat je de gewenste sfeer kunt aanpassen. 

Voor een sfeervol geheel (waar je niet snel op uitgekeken raakt, wat ook duurzaam is) is het belangrijk om lampen te kiezen die goed bij elkaar passen. Zie bijvoorbeeld de lampen hieronder waarbij natuurlijke materialen met een mooie aubergine kleur worden gecombineerd.

7. Stijl af met mooie accessoires

Let op de materialen van accessoires: accessoires van natuurlijke materialen zijn beter voor het milieu dan kunststof/polyester. Ook kun je accessoires aanschaffen bij ondernemers met een duurzame missie. Op die manier steun je bedrijven die de toekomst van onze planeet belangrijk vinden.

Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met deze tips. Het duurzaam inrichten kan beginnen! Mocht je er niet helemaal uitkomen of vind je het lastig om goede keuzes te maken, laat het dan vooral weten door contact met mij op te nemen. Ik help je graag!

duurzaam interieur

Welkom!

Welkom op deze blog vol informatie, tips en inspratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur!

Hulp nodig bij het creëren van een kleurrijk en duurzaam interieur? Ik help je graag!

Recente artikelen