Je huis duurzaam inrichten in 6 stappen

duurzaam inrichten

Heb je een huis gekocht, ga je verbouwen of ben je toe aan meer warmte en sfeer in je interieur? En wil je je huis wel duurzaam inrichten? Hieronder vind je tips om te zorgen voor een fijne plek waar jij je helemaal thuis voelt! Én waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met onze planeet.

Doe het stap voor stap! 

Een onrustig interieur ontstaat vaak doordat er allerlei keuzes los van elkaar zijn gemaakt. De juiste combinaties gaan ervoor zorgen dat je interieur helemaal in balans is en je er lang blij mee bent! Dit voorkomt vele miskopen in de toekomst. Duurzaam voor jou en voor de aarde :). Om eenheid te realiseren, is het aan te raden om echt stap voor stap keuzes te maken en alle keuzes bij elkaar aan te laten sluiten. Let’s go! 

1. Een milieuvriendelijke vloer

De meest bekende duurzame opties voor een vloer zijn hout (met FSC keurmerk) en marmoleum. Dit zijn natuurlijke materialen met een lage milieu impact. Marmoleum is zelfs CO2 neutraal! In één van deze vloeren zijn cacaoschillen verwerkt. Een unieke vloer mét gebruik van afval :).

Als je je huis duurzaam in wilt richten, kun je beter níet kiezen voor een vloer die gemaakt is van plastic. Zoals vinyl, laminaat, een PU gietvloer of PVC.

Kies voor de uitstraling waar jij blij van wordt. Marmoleum heeft de look van een gietvloer en geeft een rustige basis. Er zijn ook opties met een patroon voor een iets speelser effect. Een houten vloer met lange planken benadrukken de lengte van je woning. Een visgraat vloer is wat drukker. Denk er goed over na, want een vloer is heel bepalend voor de sfeer in je huis! 

2. Ecologische verf

Vaak wordt gedacht dat verf op waterbasis al milieuvriendelijk is. Maar dit is niet het geval. Naast de verdunner (water), bestaat verf namelijk ook uit kleurstoffen en bindmiddel (fossiele aardolie). Gelukkig zijn er ook een aantal duurzame verffabrikanten.

Lees hier meer over op mijn blog over milieuvriendelijke verf.

Ook is het belangrijk om de juiste kleuren te kiezen. Welke vind je al jarenlang mooi? Probeer je niet te laten leiden door trends.  Let ook op de inval van het licht in je kamer. Komt dit vanuit het (koude) noorden of (warme) zuiden? Pas hier de kleuren op aan! 

Ook kun je je wanden bekleden met milieuvriendelijk behang. Let bij behang goed op of het papier het FSC keurmerk heeft, of de inkt op waterbasis is én of er geen schadelijke stoffen in zitten.

duurzaam inrichten

3. Raambekleding

Kies voor natuurlijke óf gerecyclede stoffen en materialen, zoals:

  • Linnen – voor een natuurlijke uitstraling;
  • Gerecycled katoen of gerecycled plastic;
  • Houten of bamboe jaloezieën met FSC keurmerk.

4. Meubels

Met welke meubels die je nu hebt ben je écht blij? Behoud ze of geef ze een opknapbeurt. Voor de meubels die je nieuw gaat kopen, is het aan te raden om deze te kopen bij winkels die op een duurzame wijze werken (bijvoorbeeld door lokaal te produceren of duurzame stoffen en materialen te (her)gebruiken). Ga na of de meubels niet voor een laag loon zijn gemaakt in een ver land. Vraag het gerust na door de winkel een berichtje te sturen als deze informatie niet te vinden is.

Beslis daarnaast nooit te snel! Denk er even over na en bedenk na een paar dagen (of weken) of je nog steeds zo enthousiast bent. Bij twijfel, niet doen.. grote kans dat je er na een jaar op uitgekeken bent. En kijk natuurlijk altijd even rond op marktplaats of je favoriete item misschien daar te vinden is! 

> Lees hier meer over stoffen die geschikt zijn voor het duurzaam inrichten van je huis

5. Stijl af met mooie accessoires

Hier gelden eigenlijk dezelfde tips als bij het kiezen voor meubels! Koop je accessoires het liefst bij ondernemers met een duurzame missie. Op die manier steun je bedrijven die de toekomst van onze planeet belangrijk vinden. Of neem af en toe een kijkje bij kringloopwinkels voor mooie vintage items! 

> Lees hier meer over het kiezen van een duurzaam vloerkleed

duurzaam inrichten

6. Zorg voor de juiste verlichting

  • Qua verlichtingsbron zijn LED lampen het meest milieuvriendelijk.
  • Kies voor armaturen van milieuvriendelijke materialen en stoffen. Zoals hout, linnen, riet, bamboe of gerecyclede materialen. Mijn favoriet is deze rieten lamp van HK living. Het Nederlandse merk Good & Mojo maakt duurzame lampen van natuurlijke materialen.
  • Zorg er voor dat de ruimte goed verlicht is en er een gebalanceerd totaalbeeld ontstaat. Kies voor lampen op verschillende hoogtes, kijk welke delen van de ruimte nog wat licht kunnen gebruiken en kies voor dimbare lampen zodat je de gewenste sfeer kunt aanpassen. 
duurzaam inrichten

Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met deze tips. Het duurzaam inrichten kan beginnen! 

duurzaam interieur

Welkom!

Op deze blog vind je informatie, tips en inspiratie om op een duurzame manier aan de slag te gaan met jouw interieur. Veel leesplezier!

Hulp nodig bij het creëren van jouw droominterieur? Ik help je graag!

Recente artikelen